Borduurwerk inlijsten

Wanneer je het borduurwerk inlijst met een passe-partout zorg je ervoor dat je werk mooi vrij komt te staan van de lijstrand waardoor het meer ruimte heeft om tot zijn recht te komen. Het borduurwerk komt door het passe-partout vrijstaand in de lijst, de randbreedte van het passe-partout kun je uiteraard zelf bepalen, de minimale breedte is echter 30 mm.

Voorwaarde bij de onderstaande inlijstwijze van je borduurwerk is dat het genoeg "vrije ruimte" heeft rondom de gezette steken. Het passe-partout zal deze extra "vrije ruimte" afdekken en tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid om het borduurwerk mooi en strak te bevestigen.

Voor het bepalen van het formaat ga je uit van de maatvoering van je borduurwerk (het beeld zelf) - stel dit is 15 x 50 cm. Vervolgens houdt je een rand aan voor de passe-partout van 3 cm rondom, dit maakt dat je op een lijstmaat komt van 21 x 56 cm (inlijstformaat). Je borduurwerk inclusief "vrije ruimte" dient in dit geval minimaal circa 20 x 55 cm te zijn (iets kleiner dan het passe-partout).

Na ontvangst van de lijst en passe-partout kun je eerst de achterzijde van het passe-partout (circa 30 mm breed) voorzien van dubbelzijdige tape (verkrijgbaar bij een doe het zelf winkel). Vervolgens druk je het borduurwerk licht vanaf de achterzijde in het midden van de langste zijde vast op de tape. Hierna doe je hetzelfde aan de tegenoverliggende zijde waarbij je iets spanning zet op het doek. Vervolgens herhaal je deze stappen aan bij de 2 andere zijdes. Nu is het doek op iedere zijde in het midden vastgeplakt op de achterzijde van het passe-partout. Vervolgens druk/wrijf je het werk vanuit dezelfde volgorde steeds een stukje verder aan totdat je uiteindelijk bij de hoeken met gekomen. Wanneer je oneffenheden ontdekt tijdens het plakken dan ga je iedere keer een stapje terug om deze eruit te halen en het borduurwerkje weer iets mee aan te spannen.

Nu je werk is opgespannen zou je de spanning van het borduurwerk nog iets meer kunnen borgen door over de randen het geheel af te dichten met linnentape. Dit voorkomt dat het doek nog ergens zijn spanning kan verliezen.

Voor het inlijsten adviseren we een extra plaat wit zuurvrij passe-partoutkarton achter het opgespannen borduurwerk te plaatsen zodat er iets meer druk op de inlijsting komt en het opgespannen werk een effen witte achtergrond heeft (mocht het iets doorschijnen). 

Heb je vragen hebben over het inlijsten van je borduurwerk? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.