Antieke stadskaarten

Het maken van kaarten was in een tijd zonder Google Maps erg gebruikelijk. Deze werden voornamelijk gemaakt als er iets te vieren was, zoals bijvoorbeeld een nieuwe uitbreiding van de stad. Met de vele uitbreidingen en nieuwe rijkdommen van Amsterdam in de 17e eeuw werden er ook vele kaarten gemaakt.

Om elke kaart speciaal te maken, werden deze vaak versierd met verschillende personages. Dit werd gedaan om zo de rijkdom en specialiteiten van de stad te laten zien. Veel voorkomende personages zijn allegorische voorstelling van de stad, dit zijn altijd vrouwen gekleed in gewaden met een (steden)kroon. Deze vrouwen zijn een allegorie van de stad zelf en dragen vaak het stadswapen bij zich. Anders personages die vaak te vinden zijn op kaarten zijn Griekse goden, deze zijn per stad verschillende. De maker van de kaart kiest hier vaak voor een god waarvan de krachten dicht bij de specialisaties van de stad horen.

De vintage kaart van Amsterdam is  bijvoorbeeld gemaakt door A. Besnard met als inspiratie de vierde uitbreiding van de stad. Aan de onderkant van de kaart is de zeegod Neptunes te zien, dit is gedaan om de verbintenis tussen de stad en zeevaart te symboliseren. In de 17e-eeuw was Amsterdam een groots handelscentrum met als specialisatie de zeevaart, dit werd gezien alsof de stad gezegend was door de zeegod.

Deze antieke kaart prints zijn heel mooi om aan de muur te hangen om zo de geschiedenis en het verloop van jouw favoriete stad te zien. Al onze prints zijn gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum, om zo de beste kwaliteit te krijgen. De antieke kaarten worden op somerset velvet art papier geprint en vervolgens  geplakt op zuurvrij karton om ervoor te zorgen dat deze altijd strak en mooi blijven.

Bekijk ons aanbod van de antieke kaart van Amsterdam, Utrecht en Den Haag.