Algoritmisch schilderij blijkt € 375.000 waard

Het werk draagt de naam Edmond de Belamy. Op het doek is een vage beeltenis van een man uit de achttiende eeuw te zien. Het is gesigneerd met een wiskundige formule. Kunstenaar Pierre Fautrel 'maakte' het schilderij door 15.000 klassieke portretten in te voeren in een softwareprogramma. Toen het programma had geleerd hoe zelf de portretten te maken, creëerde het een serie van elf portretten, door Fautrel de Belamy-familie genoemd.

 

De 25-jarige Fransman benadrukte dat zijn werk als kunst niet onderdoet voor een door mensen geschilderd werk. "Want zelfs als het algoritme het uiteindelijke beeld creëert, hebben wij als mensen besloten dit te doen. Ook wij hebben bepaald het uit te printen, het te signeren en het te omlijsten met een gouden frame."
Hij begrijpt dat er met argusogen gekeken wordt naar zijn manier van werken. Maar dat was volgens Fautrel ook het geval toen mensen rond 1850 de allereerste foto's zagen. "Dat was ook geen kunst en zou het einde betekenen van kunstenaars."

 

Fautrel maakt deel uit van het Franse kunstcollectief Obvious, dat kunst toegankelijker wil maken door met kunstmatige intelligentie schilderijen te maken.